95 m2 alacsony energiaigényű családi ház 13 millió forintból

Mintaház alacsony költségvetéssel

2012. január 5.

IRÁNY A CIKK 2016-OS AKTUALIZÁLT VÁLTOZATÁHOZ!

 
Fordított szemlélet a tervezésnél

A legtöbbször elég konkrét elképzelésünk van arról, hogy milyen házat szeretnénk. Még akkor is, ha alapvetően olcsón szeretnénk építkezni, van egypár gyöngénk, amiből nem szeretnénk engedni. Ez lehet egy bonyolultabb tetőforma, egy terasz vagy egy fedett tér a kocsink számára. Az elképzeléseink alapján születik egy szép terv, amiről sokszor kiderül, hogy tarthatatlan, túl drága.

Ennél a háznál ez másképp történt. Nem kell messzire menni, hogy észrevegyük: lenne igény a szerényebb házakra is. A tervezésnél arra összpontosítottunk, hogy melyik épületforma és milyen épületszerkezetek lesznek a leggazdaságosabban kivitelezhetők. Ez által tartható az igencsak jutányos ár, a nettó alapterületre vonatkoztatva négyzterméterenként kevesebb, mint 137 000 Ft építési költséggel kell számolnunk. Nem az alapvető fontosságú épületszerkezetek minőségéből engedünk, hanem az egyszerű méretek és formák miatt az építkezés sokkal egyszerűbb, akár 2 ügyesen irányított szakmunkás is elegendő, ami jelentősen lefaragja az építési költségeket és az egész folyamat könnyen tervezhető. Nincsenek kiugró elemek és alacsony az épület, ezért nem kell állványozni, csak az alapot és a padlófödémet kell betonozni stb stb.

Mitől olcsó?

Összefoglalva tehát ez a családi ház azért olcsó, mert:

  • a mérete és a formája is az építési szempontokra van optimalizálva
  • egyszerű az anyaghasználat (gipszkartonozott fal, csempe burkolat és laminált padló, bitumen zsindelyes tető, egyszerű szaniterek stb)
  • az építkezés könnyen tervezhető
Mi az amiből nem engedünk?

Aki ismeri az új trendeket az talán csodálkozik, hogy miért Porotherm 38-as téglából építkezünk, amikor egyre többen ismerik fel, hogy nem a falazatnak kell vastagnak lennie, hanem a hőszigetelésnek. Arról már korábban is írtunk egy bejegyzést, hogy a hőszigetelés a lényeges, nem pedig a tégla hővezető képessége. Akkor miért pont 38-as téglát terveztünk be? Azért, mert fordítva fogjuk falazni, 25 cm vastagságban! A teherhordó képesség így is garantált és így ráadásul nagyobb a hasznos alapterület. A 0,167 W/m2K hőátbocsátási tényező is egészen imponáló A szabvány most még 0,45 W/m2K, és várhatóan szigorodni fog.

családi ház

A+ energetikai osztályú

A könnyűszerkezetes tető U-értéke mindössze 0,156 W/m2K (a szabvány érték 0,25 W/m2K). A nyílászárók, fehér műanyag 5 kamrás és 2 rétegű, U=1,1 W/m2K üvegezés értékkel.

A házat egy zárt égésterű, folytonégő fatüzelésű kandalló fogja fűteni, amelynek a hőjét légcsatornákon vezetjük el a ház különböző helyiségeibe. Ez egy korszerű fűtési mód, ami passzívházakban is megállja a helyét. További előnye, hogy nincs benne elektronika, vagyis akkor is üzemel, ha az áramellátás akadozik.

A melegvizet egy egyszerű bojler és a tetőn elhelyezett kompakt, a nyári időszakban használható olcsó napkollektor biztosítja.

4 fős családnak kényelmes

A 95 négyzetméteres alapterületen a lehető legtakarékosabban bántunk a hellyel, felesleges terek nincsenek, de van minden, ami kényelmesen kiszolgál egy négy fős családot: amerikai konyhás nappali-étkező, szülői háló, 2 gyerekszoba, dolgozószoba, fürdőszoba, WC.

családi ház

Még extrák is vannak benne

Elsőre valószínűleg hihetetlenül hangzik, de a házban még egy egyszerű, készen vásárolható infraszauna is helyet kap, költsége összesen 220 000 Ft. A másik extra a hővisszanyerős szellőztetés.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik értékálló, alacsony üzemeltetési költségű, és valljuk be, hiper olcsó, szerény családi házra vágynak. Akiknek tetszik ez a ház és lemondanak az egyedi elképzelések megvalósításáról. Variálni lehet, de ebben az esetben nem biztos, hogy érdemes. A 13 millió +ÁFA forintos összköltséget ideális telek esetén és pontosan ezekkel a paraméterekkel tudjuk vállalni. Az ár azért is ennyi és nem több, mert számunkra kihívás lesz megépíteni egy komplett családi házat 13 millió +ÁFA forintból úgy, hogy a minőségért tartani tudjuk a hátunkat. Mondhatni akciós:)

Hívj minket bátran:+36 1 275 41 23

Ha érdekel a részletes költségvetés, vagy a házról készült energetikai számítás, esetleg belevágnál velünk ebbe az építkezésbe, akkor hívj minket bizalommal a +36 1 275 41 23 irodai telefonszámon, vagy töltsd ki az ajánlatkérőnket és írd bele, hogy a "13 milliós mintaház" iránt érdeklődsz.

A megvalósult tapolcai ház terveit és képeket a kivitelezésről ITT nézhettek meg!

A 13 milliós családi ház energetikai számítása és költségvetése

 
Kapcsolódó témák
95 m2-es energiahatékony családi ház 0 Ft-tól, akár 15 nap múlva építhető! A 13 milliós családi ház energetikai számítása és költségvetése

4 tagú család,

kicsi telek

Családi ház felújítás és bővítés 20 millió forintból